Theaters in Nederland

De stadstaat Athene uitgevonden theater. Het was onderdeel van een bredere cultuur van theatraliteit en de prestaties in de klassieke Griekenland die opgenomen festivals, religieuze rituelen, politiek, recht, atletiek en gymnastiek, muziek, poëzie, bruiloften, begrafenissen, en symposia. Deelname aan veel van de stad-staat-festivals en het bijwonen van de City Dionysia als een toeschouwer (of zelfs als een deelnemer aan de theatrale producties) in het bijzonder-is een belangrijk onderdeel van burgerschap. Participatie van de burger ook de evaluatie van de retoriek van de redenaars blijkt uit optredens in de wet-rechtbank of politieke vergadering betrokken, die beide werden opgevat als analoog aan het theater en in toenemende mate kwam tot zijn dramatische woorden te vangen. De Grieken ontwikkelde ook de concepten van dramatische kritiek, als een carrière, en theater architectuur. Het theater van het oude Griekenland bestond uit drie types van drama: drama, komedie, en de sater te spelen. Atheense tragedie-de oudste vorm van de tragedie-is een soort dans-drama, dat een belangrijk deel van de theatrale cultuur van de stad-staat gevormd. Na ergens bleek tijdens de 6de eeuw voor Christus, het gebloemde tijdens de 5de eeuw voor Christus (van het einde waarvan hij zich begon te verspreiden in de hele Griekse wereld), en bleef populair tot het begin van de Hellenistische periode. Geen tragedies uit de 6e eeuw voor Christus en slechts 32 van de meer dan duizend die in uitgevoerd tijdens de 5e eeuw voor Christus hebben overleefd. We hebben een complete teksten bewaard gebleven door Aeschylus, Sophocles, Euripides en. De oorsprong van de tragedie blijft duister, maar door de 5e eeuw voor Christus werd geïnstitutionaliseerd in wedstrijden (agon) gehouden als onderdeel van de festiviteiten Dionysos (de god van de wijn en vruchtbaarheid). Als deelnemers in de concurrentie van de stad Dionysia’s (de meest prestigieuze van de festivals om stage drama) toneelschrijvers moesten een tetralogie van spelen (hoewel de afzonderlijke werken notnecessarily waren verbonden door het verhaal of thema), die meestal bestond uit drie tragedies en een sater aanwezig te spelen. De prestaties van tragedies in het City Dionysia kan begonnen al in 534 vC, officiële documenten (didaskaliai) beginnen vanaf 501 vC, toen de sater spel werd geïntroduceerd. De meeste Atheense tragedies dramatiseren gebeurtenissen uit de Griekse mythologie, hoewel de Perzen, welke fasen de Perzische reactie op nieuws van hun militaire nederlaag in de Slag bij Salamis in 480 BCE-is een uitzondering op de overlevende drama.

De stadstaat Athene uitgevonden theater. Het was onderdeel van een bredere cultuur van theatraliteit en de prestaties in de klassieke Griekenland die opgenomen festivals, religieuze rituelen, politiek, recht, atletiek en gymnastiek, muziek, poëzie, bruiloften, begrafenissen, en symposia. Deelname aan veel van de stad-staat-festivals en het bijwonen van de City Dionysia als een toeschouwer (of zelfs als een deelnemer aan de theatrale producties) in het bijzonder-is een belangrijk onderdeel van burgerschap. Participatie van de burger ook de evaluatie van de retoriek van de redenaars blijkt uit optredens in de wet-rechtbank of politieke vergadering betrokken, die beide werden opgevat als analoog aan het theater en in toenemende mate kwam tot zijn dramatische woorden te vangen. De Grieken ontwikkelde ook de concepten van dramatische kritiek, als een carrière, en theater architectuur. Het theater van het oude Griekenland bestond uit drie types van drama: drama, komedie, en de sater te spelen. Atheense tragedie-de oudste vorm van de tragedie-is een soort dans-drama, dat een belangrijk deel van de theatrale cultuur van de stad-staat gevormd. Na ergens bleek tijdens de 6de eeuw voor Christus, het gebloemde tijdens de 5de eeuw voor Christus (van het einde waarvan hij zich begon te verspreiden in de hele Griekse wereld), en bleef populair tot het begin van de Hellenistische periode. Geen tragedies uit de 6e eeuw voor Christus en slechts 32 van de meer dan duizend die in uitgevoerd tijdens de 5e eeuw voor Christus hebben overleefd. We hebben een complete teksten bewaard gebleven door Aeschylus, Sophocles, Euripides en. De oorsprong van de tragedie blijft duister, maar door de 5e eeuw voor Christus werd geïnstitutionaliseerd in wedstrijden (agon) gehouden als onderdeel van de festiviteiten Dionysos (de god van de wijn en vruchtbaarheid). Als deelnemers in de concurrentie van de stad Dionysia’s (de meest prestigieuze van de festivals om stage drama) toneelschrijvers moesten een tetralogie van spelen (hoewel de afzonderlijke werken notnecessarily waren verbonden door het verhaal of thema), die meestal bestond uit drie tragedies en een sater aanwezig te spelen. De prestaties van tragedies in het City Dionysia kan begonnen al in 534 vC, officiële documenten (didaskaliai) beginnen vanaf 501 vC, toen de sater spel werd geïntroduceerd. De meeste Atheense tragedies dramatiseren gebeurtenissen uit de Griekse mythologie, hoewel de Perzen, welke fasen de Perzische reactie op nieuws van hun militaire nederlaag in de Slag bij Salamis in 480 BCE-is een uitzondering op de overlevende drama.

One Response to “Theaters in Nederland”

  1. Mr WordPress says:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Leave a Reply